top of page

   

PROMJENA DNEVNOG RITMA DANA  

 

Poštovani roditelji, 

 

Kao što ste već upoznati, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta je realizovalo istraživanje u kojem su učešće uzeli svi akteri relevantni za odvijanje kvalitetnog i na dijete usmjerenog vaspitno-obrazovnog procesa na nivou Crne Gore (direktori, pomoćnici, predstavnici PP službe, vaspitači, roditelji). Cilj istraživanja je bio unaprijediti nivo i kvalitet sadržaja koji se našim mališanima prezentuju na putu odrastanja. MPNKS je svim javnim predškolskim ustanovama predstavilo rezultate istraživanja, uz jasne instrukcije i smjernice šta je neophodno implementirati, a na osnovu čega smo sačinili Akcioni plan izmjene dnevnog ritma rada vrtića, koji je prilagođen u većoj mjeri djetetu, njegovim razvojnim potrebama, afinitetima, interesovanjima, i sl.

Primjena probnog izmijenjenog dnevnog ritma vrtića počinje u ponedeljak, 14. marta 2022. godine, SAMO u našoj najvećoj i najmnogobrojnijoj VJ "Dragan Radulović". Napominjemo da izmjena dnevnog ritma rada obuhvata isključivo VRTIĆKE grupe (jaslene-NE). Jedina izmjena koja se tiče jaslenog uzrasta, odnosi se na vrijeme prijema djece koje je, takođe, ograničeno na 6.00-8.00h. 

Izmijenjeni dnevni ritam rada vrtića će se primjenjivati jedino u VJ “Dragan Radulović”, u periodu od 14. marta do 31. maja, nakon čega slijedi evaluacija realizovanog u cilju evidentiranja njegove efikasnosti, kako bi se ispravile potencijalne poteškoće i unaprijedili određeni segmenti koji će vaspitno-obrazovni proces u JPU "Đina Vrbica" podići na jedan veći nivo. U postupku evaluacije će se svakako uzeti u razmatranje sugestije i ideje zaposlenih i roditelja.

Nakon postupka evaluacije i uvažavanja eventualnih promjena, izmijenjeni dnevni ritam rada vrtića prilagođen djetetu će se početi primjenjivati i u ostalih 18 jedinica koje funkcionišu u okviru naše Ustanove, o čemu ćete svakako biti obaviješteni. 

Prosleđujemo vam na uvid novi, izmijenjeni dnevni ritam rada vrtića, uz vjerovanje da ćemo i ovaj put, kao i do sada, biti ravnopravni i složni partneri u kreiranju najboljih razvojnih puteva za odrastanje naših mališana. Apelujemo na vašu podršku u sprovođenju izmijenjenog režima rada, a zaposleni u VJ “Dragan Radulović” će biti, svakako puni razumijevanja i fleksibilnosti, budući da svako navikavanje na promjene zahtijeva određeno vrijeme.

SLIKA DNEVNI RITAM RADA.jpg
SLIKA DNEVNI RITAM RADA  2.jpg

Režim dana

Kako bi se obezbjedila funkcionalnost u radu vrtića neophodno je da postoji vremenska organizacija dnevnih aktivnosti, koja pozitivno utiče na razvoj odgovornosti vaše djece i njihovog osjećaja za vrijeme.

Režim dana je sistem života i rada koji se prilogođava datim potrebama i olakšava funkcionisanje svih učesnika.

U našoj ustanovi realizuju se primarni, kraći, specijalizovani, povremeni i prigodni programi.

Režim dana u primarnom programu:

-6.00-8.30 časova -prijem djece i jutarnje aktivnosti (samostalne i tjelesne vježbe)

-8.30-9.00 -doručak

-9.00-11.00 -frontalni rad, usmjerene aktivnosti po centrima interesovanja,

                       boravak na svježem vazduhu    u zavisnosti od vremenskih uslova

-11.00-11.30 -slobodne aktivnosti

-11.30-12.00 -ručak

-12.15-12.30 -priprema i odlazak kući one djece koja ne ostaju poslije podne u vrtiću

-12.30-14.15 -popodnevni odmor 

-14.15-14.30 -užina

-14.30-17.00-popodnevne aktivnosti i odlazak kući

-18.00-18.15 -užina

bottom of page