top of page

Vaspitna jedinica "Leptirić"

Poletarac 1

Leptirić

Mogli

Mali Princ

Zvjezdani vrt

Svjetski dan pčela

Od Ministarstva prosvjete smo dobili poziv za učešće u ENO programu - globalna akcija sadnje povodom proslave prvog Svjetskog dana pčela, 20.maja. Za ovu akciju od Agrocentra je dobijena 21-a sadnica voća i sađenje je obavljeno u VJ "Mogli", VJ "Mali princ" , VJ “Leptirić” , a sjutra će se saditi i u VJ "Zvjezdani vrt". U VJ “Leptirić” posađene su 2 sadnice kruške i 1 šljiva, dok je ranije posađena sadnica višnje. Pomoć prilikom sađenja pružili su nam naši prijatelji iz NVO Udruženje Gorana Podgorice i mladi gorani iz tri podgoričke osnovne škole: OŠ” Sutjeska”, OŠ”Maksim Gorki” I OŠ “Branko Božović”. U sadnji su im pomagala djeca iz mlađe, srednje i starijih vaspitnih grupa, a prisustvovali su i roditelji. Djeca su umjesto govora pripremila recitaciju “Pčelica” autora P. Bogdanovića. Prilažemo fotografije.
Koordinatorka Eko škole VJ“Leptirić“, 
Nataša Jovićević

Igre za sve

Danas je dvorište VJ „Leptirić“ bilo jedno veliko igralište za djecu i roditelje. Na pet punktova postavljeno je pet poligona, za svaku vaspitnu grupu po jedan. U organizaciji i realizaciji sportskog dana kojeg smo nazvali „IGRE ZA SVE“ pomogli su nam roditelji: rukometni trener Dragan Adžić i profesor fizičkog vaspitanja Ivan Bojović. Cilj današnje aktivnosti, koja je planirana u okviru Eko škole i Preduzetničkog učenja je: da dijete razumije da su neki raspoloživi resursi limitirani te da ih je potrebno čuvati i odgovorno se ponašati prema njima, pri tom posebno misleći na zelene površine, koje svakodnevno koristimo za vrijeme boravka u vrtiću. Sportske igre “Igre za sve” su za svu djecu, roditelje, goste i zaposlene organizovane na površini dvorišta vaspitne jedinice, koristeći postojeće rekvizite i učeći kako ih pravilno koristiti tj. čuvati, a nakon završenih igara ostaviti korišćenu površinu čistu, što se danas u cjelosti ispoštovalo. Zahvaljujemo svima na učešću i poštovanju, koje su ukazali prirodnom prostoru na kom smo se svi divno zabavili družeći se uz igru i pokazujući da je osjećaj sreće i radosti najiskreniji kada radimo zajednički ono što volimo i sa onima koje volimo.

Koordinatorka Eko škole VJ”Leptirić”,
Nataša Jovićević

Da rastemo i cvjetamo zajedno

"Da rastemo i cvjetamo zajedno" poruka je priredbe, održane u VJ "Leptirić" na Pobrežju, u susret proljeću. Prilog o priredbi možete pogledati u emisiji "Vrtićko 4", a takodje pogledajte i šta je zabilježeno na fotografijama.

 Video

Nataša Jovićević, koordinatorka Eko škole

Sađenje cvijeća

U dvorištu VJ ''Leptirić'', uz pomoć roditelja, posadili su ruže, koje je ovom vrtiću za 8.mart poklonilo Udruženje Gorana Podgorice. Svake godine, već tradicionalno obraduju nas sadnicama cvijeća i edukativnim predavanjem o značaju biljaka za život svih živih bića. U akciji sađenja, uključili smo tate, a sa goranima planiramo i druge akcije u dvorištu VJ ''Leptirić, koje će se organizovati u skladu sa planom Eko škole. U ime kolektiva zahvaljujemo svima, koji su podržali ovu akciju.

Nataša Jovićević, koordinatorka Eko škole

Postavljanje parkinga za bicikla

Danas je postavljen parking za bicikla sa spoljne strane ograde, pored glavnog ulaza u naš vrtić. Aktivnost je planirana u okviru Eko škole koja se realizuje u našoj vaspitnoj jedinici, kroz projektnu temu Klimatske promjene – Zdraviji vazduh, ljepša okolina, čiji je cilj: „Poboljšanje kvaliteta prostora u kojem živimo“. Realizacijom ovog i drugih postavljenih ciljeva u našem akcionom planu apliciramo za dobijanje Zelene zastavice. Nosioci aktivnosti su zaposleni u našem objektu zajedno sa djecom i roditeljima, upravom naše Ustanove, Udruženjem biciklo.me i NVO Prijatelji JPU „Đina Vrbica“ koji su platili konstrukciju parkinga od donacija naših roditelja. Izvođač radova je firma MONTEFA.  Ovo je prvi od planiranih parkinga za bicikla ispred naših vaspitnih jedinica. Medijski ispraćeno u Jutarnjem program RTCG i u dnevnim novinama “Pobjeda” i Dan”.                                                                   

 

Nataša Jovićević, koordinatorka Eko škole

Uređanje dvorišta

Roditelji djece iz VJ“Leptirić“ su osmislili akciju uređenja dvorišta vrtića i realizovali jedan dio: poravka postojećeg i  postavljanje novog mobilijara, farbanje postojećeg mobilijara, zavarili tobogan, postavili nove klupe i sipali novi pjesak u pješčanik. Akciji su se pridružili radnici iz AD „Čistoća“  koji su očistili pješčanik prije nego je donešen novi pjesak i uklonili otpad iz dvorišta. Naravno tu su bila i djeca koja su na svoj način pomagala u farbanju i drugim aktivnostima koje su im osmislili vaspitači. Drugi dio akcije biće uklanjanje preraslih grana stabala i osušenih stabala iz drvoreda koji okružuju vrtić u čemu se nadamo da će nam pomoći i nadležni iz lokalne uprave. Ovu aktivnost medijski je isprstila RTCG u Podgoričkoj hronici.

 

Nataša Jovićević, koordinatorka Eko škole

Dvorište prije sređivanja sa roditeljima 

Stanje dvorišta VJ „Leptirić“ prije akcije uređenja dvorišta maj 2017. koju smo planirali sa roditeljima u okviru Eko škole. Novac smo sakupili na  Proljećnom maskenbalu od donacija roditelja i planirali obnavljanje postojećih rekvizita farbanjem, popravkom i montiranjem  ranije izvađenih, zbog postavljanja kanlizacionih i vodovodnih cijevi u dvorištu vrtića. Planirana je i kupovina novih klupa i sipanje novog pjeska u pješčaniku.

Maskenbal je organizovan 12.04.2017.god. i tada je prikupljeno oko 470 eura.

Akciju su pokrenuli i učestvovali zajedno sa osobljem, roditelji.

Nataša Jovićević, koordinatorka Eko škole

Edukativno predavanje: "Podgorica je naš grad"

U našoj vaspitnoj jedinici održano je edukativno predavanje i ekološke radionice po vaspitnim grupama, realizujući  jedan dio aktivnosti planiranih u akcionom planu naše Eko škole. Da je Podgorica grad svih njenih stanovnika, tj. ljudi, biljaka i životinja, sa posebnim akcentom na ptičiji svijet, djeci srednje i starijih vaspitnih grupa govorio je u lijepo prilagođenom predavanju predškolcima, ornitolog Darko Saveljić. Djeca su imala priliku da vide ptice sa kojima dijelimo naše šume, rijeke i polja. Djeca starije jaslene i mlađe vaspitne grupe su za to vrijeme u svojim radnim sobama pravili sa svojim vaspitačicama i medicinskim sestrama: kućice za ptice, hranilice za ptice, makete dijelova našeg grada, a nakon predavanja su u svojim radnim sobama djeca starijih i srednje vaspitne grupe takođe  radila na istu temu. Poruka koju smo danas podijelili sa djecom :  Podgorica je grad svih nas i zato  treba da čuvamo, volimo i pazimo sve njene stanovnike.

Nataša Jovićević, koordinatorka Eko škole

Edukativno predavanje o Nacionalnom parku Lovćen

U okviru organizovanog zimovanja za djecu iz naše ustanove iskoristili smo priliku i posjetili Muzej Nacionalnog parka Lovćen. Desetoro djece iz naše VJ“Leptirić“ sa vaspitačicom Natašom Jovićević.

Posjeta Muzeju Nacionalnog parka Lovćen i edukativno predavanje o: Nacionalnom parku; biljnim i životinjskim vrstama koje žive na njegovom području; endemskim vrstama koje žive samo na ovom području; O tradicionalnom životu ljudi koji žive na teritoriji nacionalnog parka.

Nataša Jovićević, koordinatorka Eko škole

Edukativno predavanje volontera Crvenog krsta

Danas su djeca srednje i dvije starije vaspitne grupe našeg vrtića imala lijepo i poučno edukativno predavanje i druženje sa volonterima Crvenog krsta. U produženoj nedelji obilježavanja dana osnivanja Crvenog krsta i volonterizma, djeca iz pomenutih grupa upoznala su se na njima primjeren način: kako je nastao Crveni krst, ko su volonteri, kome sve i kako pomažu. Obradovali su se dobijenim poklonima, Flajeri i privjesci, ali i uručili poklone današnjim gostima uz najljepše želje za uspješan budući rad.Vaspitači i asistent u nastavi VJ„Leptirić“: Nataša J., Mirjana M., Slavica G., Mirjana G., Bojana R., Mara T., Nataša D. i Milijana V.

Nataša Jovićević, koordinatorka Eko škole

Posjeta Konjičkom klubu Pony i Mini ZOO vrtu u Vranićima

Danas su djeca starije i vaspitne grupe zajedno sa vaspitačicama Slavicom, Mirjanom, Bojanom, medicinskom sestrom Elmom i dvije roditeljke, posjetili Konjički klub Pony i Mini ZOO vrt u Vranićima u cilju upoznavanja sa različitim vrstama životinja i promjenama u prirodi. Predivan dan i lijepo druženje ostaće im kao jedna od najljepših uspomena iz vrtićkih dana. Edukativno predavanje o životinjskim vrstama koje su imali priliku da vide održali su zaposleni  u konjičkom klubu.  Zahvaljujemo se roditeljkama na izdvojenom vremenu i pomoći u organizovanju današnje posjete.

Nataša Jovićević, koordinatorka Eko škole

Obilježen Svjetski dan šuma sa Goranima Podgorice 

Danas je 21.03.2017.god. u VJ"Leptirić" tradicionalno sa Udruženjem Gorana Podgorice, mladim goranaima iz podgoričkih osnovnih škola  OŠ "Sutjeska" i  OŠ "Maksim Gorki", njihovim profesorima i djecom iz starije vaspitne grupe sa vaspitačicama Vesnom M., Mirjanom K., asistentom u nastavi Milijanom V. i vaspitačicom Natašom Jovićević aktivnim članom Udruženja Gorana, u dvorištu našeg vrtića akcijom sađjenja sadnica obilježili Svjetski dan šuma, Dan Gorana i početak proljeća. Takođe obilježavamo Dan djece sa Daunovim sindromom, tako što su djeca nosila različite čarape i na taj način dala podršku razičitosti.

Zahvaljujemo udruženju Gorana na poklonjenim sadnicama ruža i roditeljima koji su nam poklonili rasadni material ( paradajza, blitve i raštana), kao i sadnicu višnje i baštenskog cvijeće.

Djeca su naučila od starijih drugara školaraca kako se sadi i kasnije njeguju sadnice ruža da u njihovoj ljepoti i mirisu svi uživamo.

Prva akcija u okviru Eko škole.

Nataša Jovićević, koordinatorka Eko škole

bottom of page