Ishrana

Planiranju ishrane djece, koja borave u našoj Ustanovi, poklanja se velika pažnja, kako bi se ispoštovali fiziološki zahtjevi njihovog organizma za pravilnim rastom i razvojem. U tom procesu posebno stavljamo akcenat na razvijanje pravilnih navika u ishrani, kao i učenju prihvatanja novih jela i namirnica postepenim uvođenjem istih. U planiranju ishrane djece učestvuje nutricionista-dijetetičar, u saradnji sa medicinskim sestrama i vaspitačima, kao saradnicima koji su u neposrednom radu sa djecom i najboljim poznavaocima njihovih navika i želja. Djeca, koja borave u našim vaspitnim jedinicama, imaju 4 obroka, i to : doručak, ručak, užinu u 14:30h i užinu u 16:00h. Svi obroci, koji su namijenjeni ishrani djece, pripremaju se u kuhinjama u sastavu vaspitnih jedinica. U toku pripreme obroka koristi se svježe juneće, pileće meso i riba, svježe i smrznuto povrće i voće, mlijeko i mliječni proizvodi provjerenih proizvođača,... Kolači, namijenjeni užini djece, su svježe pripremljeni u kuhinjama, sa naglaskom na kolačima sa voćem, integralnim žitaricama,...

 

Naša Ustanova ima konstantnu saradnju na polju ishrane sa stručnjacima iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore, u smislu kontrole energetske vrijednosti i unosa proteina, lipida i ugljenih hidrata u obrocima koje djeca konzumiraju, kao i u pogledu kontrole sanitarno-higijenskih uslova u kuhinjama. Osim toga, imamo konstantnu  edukaciju na polju ishrane djece sa specifičnostima u ishrani od strane pedijatara specijalista gastro-enterologa, endokrinologa, alergologa.

U skladu sa tim, u Ugovoru koji se potpisuje između naše Ustanove i roditelja-staratelja (član 19. Ugovora o međusobnoj saradnji), a prema uputstvima sanitarne inspekcije i Instituta za javno zdravlje, nije dozvoljeno unošenje bilo koje vrste  hrane u naše vaspitne jedinice. Odstupanje od ovog člana je dozvoljeno samo u slučaju ishrane djece sa glutenskom enteropatijom, dijabetesom, alergijom na namirnice ili pojedine sastojke namirnica, u dogovoru sa nutricionistom-dijetetičarem, uz izvještaj o zdravstvenom stanju, izdat od strane pedijatara specijalista gastro-enterologa, endokrinologa, alergologa ili Instituta za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora „Đorđe Kostić“ iz Beograda.

JELOVNIK   za   period   od    7.5.2018. do 31.5.2018. godine

JELOVNIK   za   period   od    11.1.2021. do 31.1.2021. godine

JELOVNIK   za   period   od    1.3.2021. do 31.3.2021. godine