top of page

Ishrana

Planiranju ishrane djece, koja borave u našoj Ustanovi, poklanja se velika pažnja, kako bi se ispoštovali fiziološki zahtjevi njihovog organizma za pravilnim rastom i razvojem. U tom procesu posebno stavljamo akcenat na razvijanje pravilnih navika u ishrani, kao i učenju prihvatanja novih jela i namirnica postepenim uvođenjem istih. U planiranju ishrane djece učestvuje nutricionista-dijetetičar, u saradnji sa medicinskim sestrama i vaspitačima, kao saradnicima koji su u neposrednom radu sa djecom i najboljim poznavaocima njihovih navika i želja. Djeca, koja borave u našim vaspitnim jedinicama, imaju 4 obroka, i to : doručak, ručak, užinu u 14:30h i užinu u 16:00h. Svi obroci, koji su namijenjeni ishrani djece, pripremaju se u kuhinjama u sastavu vaspitnih jedinica. U toku pripreme obroka koristi se svježe juneće, pileće meso i riba, svježe i smrznuto povrće i voće, mlijeko i mliječni proizvodi provjerenih proizvođača,... Kolači, namijenjeni užini djece, su svježe pripremljeni u kuhinjama, sa naglaskom na kolačima sa voćem, integralnim žitaricama,...

 

Naša Ustanova ima konstantnu saradnju na polju ishrane sa stručnjacima iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore, u smislu kontrole energetske vrijednosti i unosa proteina, lipida i ugljenih hidrata u obrocima koje djeca konzumiraju, kao i u pogledu kontrole sanitarno-higijenskih uslova u kuhinjama. Osim toga, imamo konstantnu  edukaciju na polju ishrane djece sa specifičnostima u ishrani od strane pedijatara specijalista gastro-enterologa, endokrinologa, alergologa.

U skladu sa tim, u Ugovoru koji se potpisuje između naše Ustanove i roditelja-staratelja (član 19. Ugovora o međusobnoj saradnji), a prema uputstvima sanitarne inspekcije i Instituta za javno zdravlje, nije dozvoljeno unošenje bilo koje vrste  hrane u naše vaspitne jedinice. Odstupanje od ovog člana je dozvoljeno samo u slučaju ishrane djece sa glutenskom enteropatijom, dijabetesom, alergijom na namirnice ili pojedine sastojke namirnica, u dogovoru sa nutricionistom-dijetetičarem, uz izvještaj o zdravstvenom stanju, izdat od strane pedijatara specijalista gastro-enterologa, endokrinologa, alergologa ili Instituta za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora „Đorđe Kostić“ iz Beograda.

JELOVNIK   za   period   od    7.5.2018. do 31.5.2018. godine

JELOVNIK   za   period   od    11.1.2021. do 31.1.2021. godine

JELOVNIK   za   period   od    1.3.2021. do 31.3.2021. godine

Elegant Title

bottom of page