top of page
Search

Demant povodom intervjua člana Upravnog odbora

Poštovani roditelji, kolege i prijatelji JPU “Djina Vrbica”, povodom intervjua člana Upravnog odbora, u DN “Dan”, Nađe Ljiljanić, na koji smo poslali demanti, koji nije objavljen u današnjem broju, te nam je povjerenje poljuljano i primorani smo da ovim putem upoznamo javnost, pa objavljujemo integralnu verziju odgovora Vuka Stanišića, direktora JPU “Djina Vrbica”.

Najblaže rečeno, nekorektno je nazvati diskriminatorom nekoga ko već deceniju obezbjeđuje kompletan besplatan boravak u trajanju 6h sa dva obroka za djecu iz vrtića na Vrelima Ribničkim. Naša Ustanova je uspješno realizovala projekat Pripremni vrtić za djecu REA populacije, nekoliko godina, potpuno o našem trošku i projekat Poslijepodnevni vrtić za djecu ugroženu nakon požara u Kampu u saradnji sa REF-om i HELP-om. Imao sam čast da budem koordinator oba, dok sam bio samo zaposlen u JPU “Đina Vrbica”, prije nego sam imenovan za direktora. Što se tiče ,,briljantne'' ideje da se ukine obrok zaposlenima, primjećujem da se radi o nerazumjevanju. Zaposleni nemaju obezbjedjen obrok, vaspitači i medicinske sestre jedu za stolom zajedno sa djecom, jer djeca uče po modelu: kako se pravilno ponaša za stolom, drži pribor, da je hrana ukusna, provjeravaju kvalitet hrane... Njih oko 400. Zamjerka upućena ostalom osoblju ne zaslužuje ni komentar. Da uklonim nedoumicu gdje predstavnice oko statusa bivšeg člana Upravnog odbora, mogu pomoći podsjećanjem da je Marijana Papić u Upravnom odboru još od 2007 god. i pretpostavljamo da je došlo do ,,zamora materijala''... Što se tiče komentara u vezi vrtića u Staroj Varoši, zapanjen sam količinom neznanja ili namjerno plasiranih netačnih informacija, zato što su izgovorene od osobe koja predstavlja (bar bi trebalo) interese roditelja djece koja pohađaju našu Ustanovu.

Netačno je da je izvođač Arhi grad (ne Art, kako predstavnica kaže), ovo je firma koja je radila predmjer, procjenu radova, nije izvođač. Netačno je da je neko dobio posao na tenderu jer tendera nije ni bilo, pomenuta firma ni teoretski ne bi mogla da dobije tender koji tek treba da bude raspisan, jer se ne bavi izvođenjem već projektovanjem. Cifra od 70 000 je takođe netačna, govori o količini neznanja ili podmetanja, jer se radi o maksimalnom predračunu, predmjeru radova, ponude na budućem tenderu mogu biti samo niže, jer se radi o tzv. postupku obrnute licitacije, gdje ponuđači daju isključivo nižu cijenu od projektovane, najniža ponuda se prihvata. Posebno je čudno kritikovati iznos, kada se zna da dotična nikad nije kritikovala visoku cijenu zakupa privatnog prostora, od 60 000 eura godišnje, i tako 7 god. Već je učestvovala u inicijativi ka ministarstvu, da se ovaj prostor, nakon toliko potrošenog novca za zakup, poslije 7 god i kupi. Realizacijom ovog vrtića Stara Varoš i već završenog prostora u sklopu Resursnog centra, potreba za skupim zakupom prestaje. Odakle zaključak da ce biti vraćen, nakon 10 godina? Bez obzira ko bude nakon 10 godina vodio JPU “Đina Vrbicu” i Glavni Grad, sigiran sam da neće biti za to da se ukine vrtić, osim ako tada prestane poterba ili budemo imali neka mnogo bolja riješenja ili ako, nekim čudom dotična bude na nekoj od ovih funkcija. Plan je dva puta mijenjan, jer je morao da se prilagodi novom zakonu o javnim nabavkama, samo formalno, suštinski je tek sada promjenjen, da bi se uvrstio u plan vrtić Stara Varoš i ujedno obrisale nepotrebne stavke bivšeg menadžmenta, sa projektovanih maksimalnih 70 000 za novi vrtić, naš plan je, ukupno umanjen za 100 000 eura, u odnosu na plan i aspiracije prethodnog menadžmenta, mnogo toga smo ocijenili kao bahatost. Predstavnica nije bila zabrinuta za sredstva kada je prethodni menadžment odlučio da kupi dva automobila vrijednosti 30 000 eura. Meni je drago što sam imenovanjem mojim za direktora probudio, kod nekih, naglo, osjećaj za ekonomičnost i zabrinutost za djecu. Od mog imenovanja, određene strukture stalno ometaju i pokušavaju da ugroze rad predškolske ustanove, sve pod velom “zabrinutih roditelja”.

Na kraju pitam Vas medije (u konkretnom slucaju Dan i novinarku), po mom vjerovanju stubove demokratije i modernnog društva, koliko puta neko može da vas prevari? Čitava hajka traje od mog imenovanja. Ulazimo u peti mjesec, ni jedna izjava ovih struktura se nije pokazala kao činjenica i vi im i dalje vjerujete i dajete ogroman medijski prostor. Parafraziraću poslovicu “Jednom vas neko prevari...drugi put...treći put kupite sebi samar”, pa se pitam kada ćete vi, tako naivni, da raspišete javnu nabavku (tender) za neophodnu Vam opremu ili ste mozda i vi dio ovih struktura?

Na kraju se obraćam javno nama najbitnijima RODITELJIMA djece i pitam Vas RODITELJI, da li stvarno želite da Vas predstavlja i zastupa osoba koja u ime Vas donosi odluke u Upravnom odboru sa ovolikom količinom nepoznavanja materije, koja učestvuje u donošenju odluka glasanjem u Upravnom odboru ili se radi o namjernom iznošenju netačnih informacija kojima “zabrinuta predstavnica” pokušava da uzbuni javnost, SVEJEDNO JE.


S poštovanjem,

Vuk Stanišić Direktor


45 views0 comments
bottom of page