top of page
Search

Mališani iz vrtića “Đina Vrbica” kroz igru učili o doniranju krvi

Zavod za transfuziju krvi Crne Gore saopštio je danas da je, u saradnji sa Javnom predškolskom ustanovom “Đina Vrbica” iz Podgorice, počeo kampanju “Kad porastem biću dobrovoljni davalac krvi”, u cilju edukacije djece predškolskog uzrasta o dobrovoljnom davalaštvu krvi.Djeca iz dva vrtića, koja pripadaju JPU “Đina Vrbica”, imala su priliku da kroz igru uče o dobrovoljnom davalaštvu krvi, kao i da odgledaju mini predstavu, djelo glumca Gradskog pozorišta Podgorica, Sejfa Seferovića, koji igra i glavnu ulogu.

Kako je najavljeno, početak kampanje obilježiće i akcija dobrovoljnog davanja krvi zaposlenih u vrtiću, koja je planirana za drugu polovinu januara.


Nakon podgoričkih vrtića, predstava će tokom naredne godine biti odigrana i u drugim predškolskim ustanovama širom Crne Gore, a u Zavodu za transfuziju se nadaju da će naići na jednako dobru reakciju mališana, kao u Podgorici.

“Uporedne analize i iskustva transfuzioloških centara pokazuju da je rad na edukaciji i motivaciji stanovništva o značaju dobrovoljnog davalaštva krvi neophodno početi u najranijim uzrastima, a sve u cilju blagovremenog informasanja građana o ovoj značajnoj društvenoj pojavi”, navodi se u saopštenju.


Analize Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore pokazuju da djeca u srednjim školama imaju određene nedoumice u vezi sa doniranjem krvi, koje se mogu otkloniti pravovremenim informisanjem.

“Dobrovoljno davalaštvo krvi je aktivnost od opšteg društvenog značaja i preduslov nesmetanog funkcionisanja zdravstvenog sistema. Zdravstvenim prosvjećivanjem naših sugrađana omogućavamo veće učešće dobrovoljnih davalaca krvi, a samim tim stabilne zalihe sigurne krvi za potrebe liječenja i transfuziološkog zbrinjavanja pacijenata u Crnoj Gori”, zaključuju u Zavodu za transfuziju krvi.

Ž.N.

Izvor: CdM

Objavljeno: 22/12/2017

5 views1 comment
bottom of page