top of page
Search

Povećanje kapaciteta predškolskih ustanova

Za vrtić u Staroj varoši 65.000 eura, adaptacija vrtića u Maslinama.


Nastaviće se radovi na vrtiću u Staroj varoši, kao i na predškolskoj ustanovi u Maslinama koja već godinama ima problem sa poplavama dvorišta tokom kišnog perioda. To je najavio direktor Javne predškolske ustanove “Đina Vrbica” Vuk Stanišić.

“U cilju povećanja prihvatnih kapaciteta, raspisan je tender za radove i na vrtiću u Staroj varoši, a maksimalni predmjer iznosi 65.000 eura, kazao je on.

Vrtić u Staroj varoši će se raditi u prostoru koji je na adaptaciju ustupio Glavni grad, a, kako je pojasnio Stanišić, radovi će uključivati arhitektonske radove, radove na vodovodu i kanalizaciji, te instalacijama.

Kako krediti i javno-privatna partnerstva za izgradnju novih vrtića nijesu jedini modeli rješavanja problema prebukiranosti, već se radi i na nadogradnji i adaptaciji postojećih prostora, Stanišić je detaljnije predstavio aktivnosti ustanove na ovom planu.


“Kao novi menadžment ove ustanove, obavezali smo se da ne čekamo da država sve radi sama, već aktivno tražimo prostore u javnom vlasništvu koji se ne koriste i sopstvenim sredstvima adaptiramo ih u vrtić. To smo uradili sa prostorom na Zabjelu koji je sad adaptiran za prihvat oko 200 djece, ima pet učionica i parno grijanje, posebnu učionicu za jasleni uzrast i parking. Pored toga, od glavnog grada dobili smo na korišćenje i prostor u Staroj varoši od oko 192 kvadrata, za koji je tender raspisan, pa će se uskoro znati ko će biti izvođač, a maksimalni predmjer radova iznosi 65 000 eura”, rekao je Stanišić.

Dodatno, on je najavio radove na vrtiću u Maslinama, koji od izgradnje ima problema sa poplavama dvorišta tokom kišnog perioda.

“Plan je da uradimo drenažne bunare. Prethodno smo ispitali zemljište i radovi počinju čim nam dozvole vremenske prilike”, naglasio je direktor.

Obuhvat djece predškolskim obrazovanjem oko 53 odsto

Direktorica direktorata u Ministarstvu prosvjete Arijana Nikolić-Vučinić poručila je da je trenutni obuhvat djece predškolskim obrazovanjem u Crnoj Gori je na nivou od oko 53 odsto, te da se radi na povećanju i na proširenju kapaciteta.

Govoreći o širenju kapaciteta predškolskih ustanova na teritoriji čitave Crne Gore, Nikolić-Vučinić je naglasila će se po osnovu kredita kod Banke za razvoj Savjeta Evrope izgraditi ukupno sedam vrtića.

“Jedan u Zagoriču je već u funkciji, dok će onaj na Starom aerodromu biti završen početkom 2018. godine. Osim toga, iz sredstava Budžeta za narednu godinu planiran je vrtić u Rožajama, dok je moguće da će aktivnosti na vrtiću u City kvartu, koje su takođe planirane za narednu godinu, biti predmet javno-privatnog partnerstva”, dodala je ona.

A.G.

Izvor: CdM

Preuzeto sa: link

Objavljeno: 17/12/2017

10 views0 comments
bottom of page