top of page
Search

Prvi korak u rješavanju problema prebukiranosti vrtića: Dobili besplatan prostor za smještaj djece

Ustanova Đina Vrbica proširila je svoje kapacitete kroz sporazum sa Resursnim centrom u Podgorici.Naime, direktor JPU "Đina Vrbica" Vuk Stanišić potpisao je sporazum sa JU Resursni centar Podgorica, koji je našem vrtiću besplatno dao na korišćenje jedan internatski paviljon.

Vrijednost adaptacije ovog internatskog paviljona i prilagođavanje potrebama predškolske ustanove se procjenjuje na preko 40 000e, a radovi će početi narednih dana. Paviljon je površine oko 380m2, sa pet prostorija. Prostor će nakon adaptacije moći da prihvati između 200 do 250 djece.

JPU Đina Vrbica će paviljon adaptirati sopstvenim sredstvima i prilagoditi dječjim potrebama. Takođe, troškovi održavanja su obaveza ove predškolske ustanove.

Ovim povodm direktor naše ustanove Vuk Stanišić izjavio je: „Prebukiranost vrtića je decenijsko pitanje. Osim toga, situcija je takva da je u posljednjih par godina značaajno porastao obuhvat djece predškolskim vaspitanjem, što je uprave predškolskih ustanova stavilo pred dodatni izazov.

Te izazove naša ustanova rješava dugoročno i srednjeročno. Dugoročno projektom sa Bankom Savjeta Evrope kroz izgradnju sedam vrtića, od kojih je jedan u Zagoriču završen, dok se onaj na Starom aerodromu gradi. Na srednji rok to radimo ogromnim naporima na adaptaciji besplatnih prostora poput ovoga od Resursnog centra, a vrlo brzo očekujemo pozitivan ishod i u vezi sa novim prostorom Glavnog grada.

Dakle, zajedno sa Ministarstvom radimo sve što je u našoj moći da urgentno rasteretimo vrtiće. Razumijemo potrebe roditelja, ali im i poručujemo da se intenzivno radi na proširenju kapaciteta, da se već narednih mjeseci kreće sa otvaranjem adaptiranih prostora. Dakle jedini potez koji može u momentu staviti tačnu na ovo pitanje jeste da ogroman broj djce ostane neupisan, a to nije opcija ni vrtića, a vjerujem ni roditelja, posebno s obzirom da je vrtić krucijalan dio socijalizacije i razvoja djeteta. Zajednički izlazimo iz problema predanim radom i zaista dajući se i preko svojih mogućnosti“, poručuje Stanišić.

11 views0 comments
bottom of page