top of page
Search

U JPU „ĐINA VRBICA“ USPJEŠNO ZAVRŠEN TREĆI CIKLUS RADIONICA „RODITELJSTVO ZA CJELOŽIVOTNO ZDRAVLJE“

Nakon tri mjeseca sprovođenja radionica, uspješno su privedene kraju 31. maja. Treći ciklus radionica u okviru programa „Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje“, odvijao se u prostorijama VJ „Dragan Radulović“.

Kako primjenjivati nenasilne vaspitne metode i postati bolji roditelj? Tokom tri mjeseca, roditelji su se kroz 12 različitih sesija upoznali s pozitivnom praksom roditeljstva. Riječ je o paketu programa roditeljstva koji je namijenjen jačanju vještina pozitivnog roditeljstva, prevenciji nasilnog disciplinovanja djece, koji je licenciran i ovo je treći ciklus programa koji se sprovodi u našoj Ustanovi uz podršku UNICEF-a i Svjetske zdrastvene organizacije (SZO).

Program je namijenjen roditeljima djece uzrasta od 2 do 9 godina. Jedan ciklus sa roditeljima podrazumijeva 12 susreta, koji se organizuju jednom nedeljno u trajanju od dva sata.

Program je osmišljen tako da tokom 12 sesija roditelji uče jedni od drugih i na taj način stvaraju grupu podrške. U ovom programu nema mnogo teorije i predavanja, već je sadržaj ineraktivan i radilo se na poboljšanju komunikacije i odnosa sa djetetom, unapređenju roditeljskih znanja, vještina i osjećaja kompetentnosti , ali i na rješavanju konkretnih izazova /problema kada je roditeljstvo u pitanju.

Roditelji su zadovoljni i njihova očekivanja su ispunjena u potpunosti. Žale što nema još radionica i pitaju se kako će dalje nastaviti bez facilitatora?! Roditeljka Elvita kaže da bi ovaj program trebao biti obavezan za roditelje, kao i roditeljka Stanka.

Treći ciklus pohađalo je jedanaest roditelja, imali smo dvojicu očeva i devet majki.

Svaki ciklus je nova priča i jedno novo iskustvo za facilitatore ovog programa. Uvijek smo zadovoljne na kraju poslednje sesije jer vidimo napredak kod roditelja i napredak u njihovim porodicama.

Realizatori programa:

Dijana Jović (psihološkinja),

Irena Badnjar (spec. predškolskog vaspitanja),

Vesna Marković (spec. predškolskog vaspitanja).293 views9 comments
bottom of page